Ta emot dricks

Hur funkar det med dricks som tas emot i Zettle?

Med Zettles dricksfunktion kan dina kunder att lägga till ett extra belopp vid sin betalning.

Det är viktigt att du vet hur du ska hantera och redovisa dricks för att följa Skatteverkets regler.

Dricks som tagits emot med Zettle sammanfattas i Zettles rapporter och på kvitton.

Hur aktiverar jag dricksfunktionen?

För att kunna ta emot dricks behöver du aktivera funktionen i Zettle-appen. Det gör du under Inställningar > Betalningsinställningar.

Hur tar jag emot dricks med min Zettle-hårdvara (läsare eller terminal)?

Se till att du har aktiverat dricksfunktionen i Inställningar > Betalningsinställningar > Dricksfunktion innan du börjar.

1. Lägg produkterna/beställningen i Zettle-appens varukorg eller ange ett belopp.
  2. Tryck på "Ta betalt" och välj kort som betalningssätt.
  3. I Zettle Reader eller Zettle Terminal kommer nu kunden att få frågan om de vill lägga till dricks. Ge kortläsaren till kunden.
  4. Om de vill ge dricks ombeds de att ange detta. Sedan behöver de bara trycka eller sätta in kortet och ange PIN-kod vid behov.
  5. Skriv ut eller skicka kvitto till kunden.

Hur tar jag emot dricks i Zettle-appen via Tap to Pay? (Endast Android)

Bra att veta: Tap to Pay-funktionen är endast tillgänglig i Zettle-appen för Android. Vi informerar dig när den här funktionen är tillgänglig i andra versioner av vår app.

Zettle-appen Tap to Pay kan användas utan att du behöver köpa ytterligare hårdvara. Med den här funktionen kan säljare genomför kontaktlösa betalningar genom e-plånböcker eller genom att lägga kundens kort direkt på din mobiltelefon.

Kontrollera att dricksfunktionen i Zettle-appen har aktiverats innan du börjar:

Aktivera dricks med Tap to Pay på Android:
Inställningar > Betalningsinställningar > Dricksfunktionen med Tap to Pay.

1. Lägg produkterna/gör beställningen i Zettle-appens varukorg eller ange ett belopp.
  2. Tryck på "Ta betalt" och välj Tap to Pay som betalningssätt.
  3. Zettle-appen kommer nu att fråga din kund om de vill lägga till dricks. Lämna över din mobiltelefon till kunden.
  4. Om de svarar ja kommer de att uppmanas att ange dricksbelopp. Sedan behöver de bara trycka och ange PIN-kod vid behov.
  5. Skriv ut eller skicka kvitto till kunden.

Vanliga frågor

Högsta belopp för dricks
Det finns ett högsta belopp för dricks på 50 % för att förhindra oavsiktlig eller ogiltig inmatning av belopp.
Om en kund anger mer än 50 % visas ett varningsmeddelande.

Tar Zettle en andel av dricksbeloppet?
Zettle tar ut en transaktionsavgift baserad på det totala beloppet för alla kortbetalningar. Läs mer om våra priser här.

Kan jag se en översikt över all dricks i mina försäljningsrapporter?
Ja, det totala dricksbeloppet visas i alla rapporter – i utskrifter, på webben och i appen under ”dricks”.

Hur inaktiverar jag dricksfunktionen?

Du kan när som helst inaktivera dricks i Zettle-appen under Inställningar > Betalningsinställningar.

• För att inaktivera dricks i Zettles hårdvara (t.ex. Zettle Reader eller Zettle Terminal) går du till Inställningar > Betalningsinställningar > Dricks, och inaktiverar knappen "Ta emot dricks".
  • För att inaktivera dricks med Tap to Pay går du till Inställningar > Betalningsinställningar > Dricksfunktion med Tap to Pay och inaktiverar knappen "Ta emot dricks".